26 september 2007

Tydlig vänsterpolitik ger framgång!

Efter Sovjets fall har många vänsterpartier varit desorienterade. På högerkanten har det talats om socialismens död. Det har naturligtvis varit ett önsketänkande. Så länge sociala orättvisor består kommer också socialismen att bestå. Men framgångarna har varit allt för få.

Under en tid var det många på vänsterkanten som började tro att en rörelse mot mitten i politiken var enda vägen framåt. Saken prövades t ex i vårt svenska vänsterparti. Och det verkade under en period leda till framgång. Vänsterpartiet fick bättre resultat än någonsin i val, vilket tycktes bekräfta teorin. Problemet var bara att det inte ledde till några förändringar av politiken vänsterut. Vilket i sig skapade frustration bland vänsterns väljare och gräsrötter.

Efter det att högerfalangen i vänsterpartiet led nederlag på två partikongresser i rad har mer vänstersinnade lett partiet. Men det har ännu inte lett till att partiet prövat något radikalt nytt. Förnyelsen av politiken vänsterut har dragit ut på tiden. Omprövningar har präglats av stor försiktighet, vilket gjort att partiet inte uppfattats som särskilt spännande eller nyskapande.

Om vänstern ska nå framgång krävs just det: omprövning och nyskapande.

Därför är det spännande att en person som Aron Etzler (chefredaktör för Flamman) på egen hand ger sig ut på upptäcktsresa för att finna framgångsrika vänsterexempel. Och han finner sådana på nära håll. Bland annat i Norge och Nederländerna.

I en debattartikel i SvD förklarar han vänsterns framgångar i Trondheim:

"Den röd-gröna koalitionen i Trondheim har gått till val på att behålla en form av fastighetsskatt, eiendomsskatten, för att använda pengarna till skola och äldrevård. De lovar att kraftigt öka bemanningen i äldrevården de närmaste fyra åren. Styret i Trondheim skryter med att de använder en miljon norska kronor varje dag på skolan i kommunen. Det låter kanske omöjligt? Betänk då detta: när detta vänsterstyre kom till makten 2003 var det med det uttalade löftet att inte bara stoppa privatiseringar, utan också att återkommunalisera och avbolagisera verksamheter, samt föra en aktiv industripolitik. Och det har de gjort."

Och vad blir resultatet i senaste valet? Jo, "Höyre gjorde här sitt sämsta val på årtionden. Fremskrittspartiet ligger här 10 procent under sitt riksgenomsnitt. Medan arbeiderpartiet har svårt att komma upp i 30 procent på de flesta ställen i Norge får de uppemot 44 procent i Trondheim – det bästa valet på orten sedan 1971."

Aron Etzler har skrivit en bok om sina upptäckter "Trondheimsmodellen". Vi har ännu inte läst den. Men det är lovvärt att studera och lyfta fram positiva exempel från andra länder. Det manar till efterföljd. Proletärer i alla länder har allt att vinna på att lära av varandras erfarenheter och förena sig.
-------
Aron har också skaffat sig en egen blogg med namnet Trondheimsmodellen.

4 kommentarer:

Anders Eriksson sa...

Boken är otroligt läsvärd. Inte minst delen om Holland, som är otroligt inspirerande.

Anonym sa...

Fast är det inte lite problematiskt att som vänsterpartist och självutnämnd vänster egentligen mest propagera för klassisk socialdemokratisk politik?

Röda raketer sa...

Om du med "klassisk socialdemokratisk politik" menar den typ av social reformpolitik som man ägnar sig åt i Trondheim, så är det helt oproblematiskt.

Den sortens reformpolitik är precis den sortens politik som arbetarrörelsens vänster alltid förespråkat. Det är när socialdemokratin (eller högerfalangen inom vänsterpartiet)avvikit från den politiken som det har blivit problem.

Anonym sa...

"Efter Sovjets fall har många vänsterpartier varit desorienterade."

Vänstern har väl varit desorienterad sedan Vietnamkriget slutade?