03 juni 2007

Rostock den 2 juni

Igår hölls en gigantisk demonstration i Rostock mot världens mäktigaste inom G8. 80 000 deltagare. Kraven riktade sig mot krig, hunger och klimatförändringar.

Några hundra tillresta provokatörer ägnade sig åt att krossa fönster och slå sönder. Deras tilltag är det som medierna ägnar stor uppmärksamhet. I stället för att sätta fokus på de stora världsproblemen lyckas dessa ligister få medierna att ägna sin rapportering åt vandalism.
-Några av dem har inget med vänstern att göra, säger Manfred Stenner, en av arrangörerna, till DN. De är mer som huliganer, det går inte att bedriva seriös politik tillsammans med dem.
Vänstern måste på ett tydligare sätt visa att dessa så kallade autonoma grupper endast tjänar fienden. Vänsterns väg är att mobilisera många människor för en bättre värld.
Inte för att krossa fönster.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jasså, några av fönsterkrossarna har inte med vänstern att göra. Men huvuddelen av dem är alltså ert eget pack. Ja, men det var väl vad vi redan anat.

Om ni inte på allvar kan göra upp med packet, visa dem foten på samma sätt som med nynassarna, så liger ni dåligt till rent pedagogiskt sett. Kanske anser ni att ni bör få makten från G8 utan att behöva _bevisa_ att ni har detta omfattande folkliga stöd...

Det är väl bara att kontakta Sifo eller skop och göra en poll, så vi får se vilket stöd ni egentligen har.

Kraxpelax sa...

Asch, det här är provokatörer och inget annat. Det är därför de får hållas år ut och år in. Till skillnad från demonstranterna är nämligen makthavarna inga dumskallar, och de har fullt klart för sig spektaklets samhälsstabiliserande funktion: bråkmakarna gör sig gediget avskydda hos den tysta, överväldigande majoritet som sedan avgör valen till "systemets" förmån. Men förklara dylik självklarhet för folk som vant sig vid gallvrål och stenkastning till substitut för argumet.

Klepke sa...

Jag var där och gick tillsammans med ickevåldsaktivisterna. Då svarta blocket började bryta upp gatorna och beväpna sig sprang vi fram och bad dom sluta då våld bara skulle resultera i polisaggressioner, att polisen kuna rättfärdiga undantagstillstånd, tårgas och 16000 kravallpoliser, och att media skulel få en lysande chans att mörka våra åsikter och vår kritik.

De svarta svarade oss med långfingrar, glopord, spottloskor och tjejen som stod bredvid mig fick en flaska krossad mot huvudet.

Några minuter senare attackerade polisen och vi försökte säga att de inte skulle låta sig provoceras för då skulel de svarta få det kaos dom ville ha och allt skulel eskalera. Polisen svarade med slag från sina blyhandskar och vi blev intacklade i en vägg.

Jag vill gärna be er som inte var där att sluta döma ut oss över 70000 fredliga demonstranter som antingen huliganer eller passiva påhejjare till våld. Vi demonstrerade mot krig och miljöförstöring, mot det odemokratiska i att de rikaste ska få makten över hela tredje världen, och förövrigt också fatta beslut odemokratiskt över sina egna invånares huvuden. Låt inte våldsverkarna lyckas i sin kamp att mörka våra viljor.