En del kommentatorer, bland annat Kulturbloggen, anser att regeringen "står på fackens sida" då det gäller Vaxholmsfallet som nu skall prövas i EU-domstolen. Detta är att dra för långtgående slutsatser.
Regeringen hävdar principen att svenska lagar och regler ska gälla i Sverige. Det är bra. Den principen råkar sammanfalla med de fackliga organisationernas åsikt i fallet med det lettiska byggföretaget Laval som gav lettiska löner till lettiska byggarbetare i Sverige.
Men att av detta dra slutsatsen att regeringen står på fackens sida blir fel. Den borgerliga regeringens strategi är att minska de fackliga organisationernas inflytande i Sverige. Det är ett allmänt mål som syftar till att minska arbetarrörelsens inflytande i det svenska samhället. Det ses av regeringen som en förutsättning för ett långsiktigt förborgerligande av Sverige.
För att förvissa sig om att detta är sant kan man med fördel lyssna till migrationsminister Tobias Billströms (m) lördagsintervju i Ekot i går. Eller betrakta regeringens inställning till A-kassan. Eller avdragsmöjligheterna för fackavgiften.
03 december 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Njae, att högerregeringen står på fackets sida överlag, nej den slutsatsen drog jag inte. Jag bara redovisade min förvåning över att högerregering i just frågan om Eu-domstolen och Vaxholmsmålet verkar ställa sig på samma linje som facket.
Om de gör det i långa loppet får framtiden utvisa. Men det gäller som sagt bara i den frågan.
Se på a-kasseförsämringarna, det är väl ett angrepp mot facket, eller hur?
RS
kulturbloggen.com
Skicka en kommentar