24 november 2006

Alliansen förlorar stöd

Nu kommer en andra opinionsmätning som visar att alliansregeringen förlorar sitt stöd bland väljarna. Enligt Synovate Temos novembermätning har vänstern stöd av 51 procent mot 45 för regeringen.

- En jämförelse med utvecklingen efter valen sedan 1976 visar att det aldrig tidigare skett en så dramatisk opinionssvängning, skriver Henrik Brors i DN.

- Det har varit en unikt dålig start för borgerligheten, säger Synovate Temos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Det är framförallt män, LO-medlemmar och boende i Stockholms län som svängt. Efter avslöjandet att regeringen lönediskriminerar sina kvinnliga experter kommer fler kvinnor att också byta sida.

I nya statsministern Fredrik Reinfeldts stab av sakkunniga finns stora löneskillnader mellan könen, skriver Dagens Industri. Männens snittlön ligger på närmare 44 000 kronor i månaden, medan kvinnorna får 38 500 kronor.

Efter regeringens chockhöjning av arbetsgivaravgifterna kommer regeringen att tappa stöd även bland företagare.

Men regeringen lever i en glasbubbla. Finansminister Anders Borg tror att facken riskerar att tappa medlemmar om de motsätter sig borgarnas försämring av A-kassan. Men i den riktiga verkligheten är det regeringen som på unikt kort tid förlorat sin majoritet i opinionen. I synnerhet bland LO-medlemmar.

Inga kommentarer: