08 september 2006

Mer infospionage

Fp-skandalen kring dataintrånget växer. TV4 avslöjar att just i mars, några dagar efter att valstrategen och partisekreteraren Johan Jakobsson påstår sig ha åthutat en anställd hos Liberala ungdomsförbundet för inloggning på socialdemokraternas intranät Sapnet och uppmanat denne att upphöra med spioneriet, så startar fp-sajten valfeber.se.

I ett veckobrev den 29 mars berömmer fp-ledaren Lars Leijonborg partiet över att i förväg skickligt kunna räkna ut vad socialdemokraterna har att komma med och kan kontra, emellanåt flera dagar i förväg. Låter det sannolikt att hela rapporter skulle ha kommit till folkpartisternas kännedom i förväg, annat än på oegentlig väg? Nej.

Den numera avgångne partisekreteraren Johan Jakobsson skrev den 26 mars i ett pressmeddelande:

- På valfeber.se bemöter vi påhoppen i förväg.

Fifflet letar sig allt närmare upp mot partiledaren själv, oavsett snack om nystarter, etikkommissioner mm.

Oavsett socialdemokraternas intresse av att eventuellt överdriva den skada som skett, blir bilden av fp:s intresse av spionageverksamhet allt obehagligare.

Slutsatsen måste bli: en partiledning som håller på med denna typ av ohederlig informationsinhämtning kan inte vara aktuell för att diskutera kommande ministerposter efter valet. Det måste slås fast redan nu att det är uteslutet. Det kan finnas hur många sjysta medlemmar i folkpartiet som helst, men det partiet är kört som parti.

Perspektivet att rösterna i stället går till kristdemokraterna, centerpartiet eller moderaterna är inte särskilt tilltalande. De har alla deltagit i euforin kring sajten valfeber.se och de därav kommande "framgångarna".

I mars gick spioneriet måhända över i ett högre stadium, där det inte längre var klantiga ungdomsförbundare som fick sköta verksamheten. Nu ska korten upp på bordet. Vad kände resten av alliansen till?

Det duger inte att värja sig från relevanta frågor genom att kalla dem "dyngspridarfrågor". Även de måste nu besvaras.

Leijonborg har utnyttjat uppgifterna. Har fler gjort det?

2 kommentarer:

jinge sa...

Jag är övertygad om att fler partier gjort det. Ingen av de där partiledarna borde få sitta i riksdagen ens..

Röda raketer sa...

Den viktiga frågan nu är att rösta nort fuskarna.

Den 17 september är 5 vanliga människor fler än 4 börsklippare!


\Raketerna