09 september 2006

Att prata om jobb eller att skapa jobb

Allians för Sverige har i denna valrörelse talat mycket om att skapa nya jobb. Betydligt mer än vad sossarna har gjort. Men det är en sak att prata om jobb. En annan sak att verkligen skapa jobb på riktigt. För att lyckas med det krävs att man har förslag som verkligen leder till nya jobb. Har alliansen det?

I huvudsak föreslår alliansen
1. Sänkt skatt på 37 miljarder under 2007.
2. Minska kostnaderna för att anställa, öka möjligheterna till visstidsanställningar.
3. Förbättra företagsklimatet, bland annat genom att avskaffa förmögenhetsskatten.
4. Halvera arbetsgivaravgiften för ungdomar mellan 19-24 år.

Dessa förslag andas att det stora problemet i dag är att det är för dyrt att anställa och att företagen måste stimuleras genom skattesänkningar, alltså tillföras mer pengar och minskade kostnader. Är detta en riktig beskrivning av läget i dagens Sverige? Har den privata sektorn brist på pengar?

Dagens industri rapporterade i slutet av augusti att hushållens nettoförmögenheter ökat med 650 miljarder kronor de senaste ett och ett halvt åren. Det är således inte brist på pengar i den privata sektorn som är problemet.

Det stora problemet är i stället att vi har en högkonjunktur, men att det trots det inte skapas tillräckligt många nya jobb inom den privata sektorn. Att ytterligare stimulera en privat sektor, som redan ökat sina förmögenheter, så som alliansen vill, kommer därför inte att leda till fler jobb, utan till att vinsterna i de privata företagen ökar ännu mer.

Kapitalismen fungerar ju så att det främsta målet för de privata företagen är att skapa ökade vinster. Inte nödvändigtvis att genom att öka produktionen av varor och tjänster. Om företagen kan öka sina vinster utan att anställa fler, så kommer de heller inte att göra det. Därför riskerar den borgerliga alliansens politik att leda till att staten minskar sina intäkter och att företagen ökar sina vinster, men att det ändå inte skapas fler jobb. Däremot kommer de privata förmögenheterna att öka ännu mer.

Stimulans av de privata företagen innebär inte nödvändigtvis att det skapas nya jobb. Borgarnas politik handlar således mest om förhoppningar och önsketänkande. Det betyder kort och gott att högeralliansen pratar om jobb, men har ingen politik för att skapa nya jobb.

Socialdemokraterna i sin tur pratar väldigt lite om jobb och några nya förslag för att skapa jobb finns inte heller. I stället framstår det som att socialdemokraterna är nöjda med den situation som råder.

Det enda parti som har en realistisk politik för att skapa nya jobb är vänsterpartiet. Förslaget om att skapa 200 000 nya jobb i offentlig sektor är möjligt att genomföra om en majoritet i riksdagen vill det efter valet. Jobb i offentlig sektor kan skapas genom politiska beslut. Genom att öronmärka pengar i statens budget går det att skapa fler jobb. En stor del av kostnaderna för att sysselsätta arbetslösa har den offentliga sektorn redan i form av arbetslöshetsunderstöd. Resten av pengarna finns inom det så kallade reformutrymmet (som borgarna främst vill använda till skattesänkningar).

Borgarna försöker framställa vänsterpartiets politik som orealistisk. I verkligheten har den prövats och befunnits fungera. Till exempel under den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelts New Deal.

Inga kommentarer: