15 augusti 2006

Reinfeldt och ränteavdragen

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt intervjuades i P1 i morse. En av nyheterna han förmedlade är att han kan tänka sig en försämring av ränteavdragen för att bekosta ett slopande av fastighetsskatten. Än en gång kastar företrädare för den borgerliga alliansen fram förslag som radikalt kan försämra livet för många svenskar.

Unga familjer som nyligen köpt hus eller bostadsrätt och har höga lån kan få en kraftigt försämrad ekonomi om moderatledarens förslag skulle bli verklighet. Däremot skulle förslaget vara ett lyft för den som äger stora fastigheter, men har låga lån. Till den som har skall varda givet, som det heter.

Det är konsekvent utifrån moderaternas synvinkel. Moderaterna har ju alltid gynnat de som äger mycket och är rika. Det här förslaget gynnar dem som redan är rika, som äger värdefulla fastigheter och som inte har några lån.

Det är bra att Reinfeldt är tydlig. Om hans förslag skulle genomföras kommer det att slå också mot många familjer som trott att de skulle gynnas av moderaternas och alliansens politik. Dessa familjer kan nu se att moderaterna egentligen bara gynnar de allra rikaste.

Men Reinfeldt kanske tror att det går att lura även hans egna väljargrupper. Svenskarna är ju, "mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”, som han skrev i sin bok Det sovande folket. (s. 52).
-------
Bilden från bloggen These exiled years.
Tidigare bloggningar om Reinfeldt på Röda raketer.
Thaher Pelaseyed redde ut begreppen på ett utmärkt sätt i Studio Ett i eftermiddags. Lyssna här (10 min 50 sek in i programmet).

2 kommentarer:

Patrik Renfors sa...

De gör självmål igen och lyckas inte hålla sams med sina kollegor i Alliansen. Det är tydligt att unga med lån på husen blir drabbade medans de äldre med avbestalda lån går fria igen. Borgarna vill att vi ska betala samma skatt för slott som koja. De vill ideligen stärka de djupa klyftorna i samhället. Det är samma gamla höger.

Ps. Det var kul att se det ena ansiktet bakom den här bloggen i söndags i Gnesta, Lycka till med kampen mot de otäcka i högern. Ds.

Röda raketer sa...

Det var kul att träffa dig också!
Den andra raketen hälsar!