12 augusti 2006

Israel bombar trots FN-resolution

FN:s säkerhetsråd antog i natt resolution 1701 som kräver ett slut på fientligheterna mellan Israel och Libanon. Trots det fortsätter de israeliska bombningarna.

Bara timmar efter att FN-resolutionen var antagen inledde Israel en bredare offensiv. Israeliska flyganfall slog på lördagen till mot den sydlibanesiska staden Rshaf, som dödade 15 människor, och två byggnader i Tyre.

Uppbackade av krigsflygplan och pansarvagnar har israeliska marktrupper rört sig djupare in i Libanon och nått Ghanduriya, 11 km norr om gränsen. Detta trots att resolutionen uttryckligen kräver ett stopp för Israels offensiva aktioner.

Den israeliska regeringens talesman Avi Pazner underströk att inga planer finns på att avbryta frammarschen innan soldaterna har erövrat området fram till Litanifloden.

- Det finns ingen tidsgräns, sade han.

Det israeliska flyget intensifierade sina angrepp under morgontimmarna. Mål från byarna i söder till Akkar i norr utsattes för förödande bombningar. Storstaden Saida förlorade sin elförsörjning när ett kraftverk förstördes, och ytterligare delar av vägnätet i norr blev oframkomliga.
-------
Läs mer: CNN, SvD, Al Jazira.