06 juni 2006

Leve republiken


Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, uppmärksammar dagen till ära monarkin som ett potentiellt hot mot demokratin.

Den svenska monarkin är visserligen berövad det mesta av sin formella makt. Men, skriver Tännsjö, "politisk makt är inte endast en fråga om formaliteter. Kungen äger en symbolisk, informell makt, som kan bli en realitet i tider av kris."

"Det var vad som hände vid tsunami-krisen, då Göran Persson och hans kabinett för några dagar tappade greppet om utvecklingen. Monarken var då inte sen att stiga fram för att tala inför svenska folket. Detta var bara en lätt skakning i systemet. Plötsligt fick vi emellertid en (för-)aning om vad som skulle kunna hända vid en verklig och djup politisk kris."

Tännsjö konstaterar att den politiska vänstern allt för lite driver frågan om monarkins avskaffande. Han hittar en förklaring vid omläsning av den brittiske filosofen Bertrand Russell som skriver:

"Det är underligt, att ärftlighetsprincipens avskaffande i politiken i de demokratiska länderna haft så gott som intet inflytande på det ekonomiska livet ... Vi anser det fortfarande naturligt, att man överlämnar sin egendom åt barnen, det vill säga vi accepterar ärftlighetsprincipen på det ekonomiska området men förkastar den på det politiska. Furstedynastierna har försvunnit, men de ekonomiska dynastierna lever kvar."

Vänstern har koncentrerat sin kritik mot de ekonomiska dynastierna och nöjt sig med att monarkin fråntagits formell makt. Det är bra att Tännsjö påminner oss om att detta förhållande snabbt kan ändras. Så länge vi har monarkin i detta land finns en fix och färdig institution som i ett instabilt politisk läge kan ersätta det demokratiska styrelseskicket.

1 kommentar:

Tobias sa...

Du har så rätt, intet nytt... men lika aktuellt.