03 maj 2006

Människosläktets andliga förkovran


"Den stund skall alltså komma, då Solen inte längre lyser över andra än på fria människor på vår jord. De kommer inte att erkänna någon annan herre än sitt förnuft. Den tid kommer då tyranner och slavar, präster och deras enfaldiga och hycklande hantlangare bara finns kvar i historieböckerna och på teatern, då man inte längre bryr sig om dem, utan när man beklagar deras offer och alla som låtit lura sig; då man i avsky för deras excesser håller vaksamheten uppe, så att man tack vare sitt fria förnuft kan känna igen och i sin linda kväva de första tecknen på vidskepelse och skräckvälde om dessa ting nu skulle våga visa sig igen.

När vi gick igenom våra samhällens utvecklingshistoria, fick vi tillfälle att visa att det ofta existerar ett stort avstånd mellan de rättigheter som lagen ger medborgarna och de rättigheter som dessa verkligen kan utnyttja, mellan den jämlikhet som är fastställd av de politiska organen och den som faktiskt existerar mellan individerna. Vi har påpekat att denna diskrepans är en av huvudorsakerna till att friheten gick förlorad i de antika republikerna, till den turbulens som skakade dem, till det svaghetstillstånd som gav tyrannerna fria händer.

Dessa skillnader har främst tre orsaker. För det första: den ojämna förmögenhetsfördelningen. För det andra: det ojämlika förhållande som råder mellan den vars egna säkra försörjning kan övergå till hans släktingar och den för vilka inkomsterna beror på hur länge han lever eller snarare på den tid han är kapabel till arbete. För det tredje: ojämlikheten i utbildning."

Marquis de Condorcet (1743-1794) i boken "Människosläktets andliga förkovran" (Esquisse d'un tableau historique des progrès de l'esprit humain) 1794 (Carlsson Bokförlag 2002).

Inga kommentarer: