USA:s president George W Bush uppmanade palestinierna att utse ett "nytt annorlunda palestinskt ledarskap" för att bli av med Yasser Arafat. Det har han nu fått.
Det är intressant att påminna om detta när Arafat sedan länge är död, när palestinierna sedan länge har en ny president, Mahmud Abbas, och när palestinierna sedan en tid har nytt parlament, som har utsett en ny regering, bildad av extremistorganisationen Hamas.
Palestinierna uppmanades först att fixa demokratiska val av nytt ledarskap och när det har skett kan vi konstatera att det har hänt saker på den palestinska sidan men allt annat är vid det gamla.
Israels militaristiska hållning har knappast förändrats alls genom att Ariel Sharons ledarskap övergick till Ehud Olmert – under ny partibeteckning.
Sålunda underkänns palestiniernas röster av USA och EU och därmed Sverige utan att några motsvarande krav ställs på Israel när Sharon inte längre är förmögen att leda det splittrade folket.
Varför inte på motsvarande sätt säga ifrån om att extremspillror till politiska partier i Israel vill vara med och bilda regering?
Så länge inga påtryckningar på Israel sker gör kraven på palestinierna att Sverige, EU och det diffusa begreppet "världssamfundet" framstår som än mer eftergivna och tandlösa gentemot en nationalistisk israelisk regim som gärna vill sudda till begreppen så att ett ställningstagande mot dess ideologi, sionismen, blir liktydigt med antisemitism.
Det finns heller ingen debatt om att Israel har kärnvapen utan att tillåta någon kontroll från FN:s atomenergiorgan IAEA. Däremot pressas en presumtiv kärnvapenmakt, Iran, hårt utan att än så länge egentligen ha brutit mot några regler.
Det behövs naturligtvis en annan ordning. Den ordningen ska i första hand utgå från att ett och samma rättesnöre tillämpas i internationell politik, inte den godtycklighet som råder i dag där en del länder utmålas som ondskefulla, medan andra som kanske är än mer onda kommer lindrigt undan. Den nya ordningen kan gärna börja med att Sverige, nu med ny utrikesledning, ställer krav på även på Israel. Dagens besked om att Sverige drar sig ur en militärövning på grund av israeliskt deltagande är ett lovande tecken.
– Ett israeliskt deltagande i denna typ av fredsbevarande insatser ter sig inte sannolik givet det politiska läget i Mellanöstern, säger UD:s presstjänst till Ekot.
Det är dags att ändra inställning och använda andra diplomatiska verktyg. Uteblivna pengar pressar Hamas men på ett sätt som gör att så gott som alla palestinier får lida. Och ur det lidandet kommer inget gott.
Att behandla Hamas som ett omoget barn vars uppträdande kan rättas till genom hård bestraffning är nödvändigtvis inte rätt metod. Bjud i stället in Hamas och be dem förklara hur de har tänkt sig lösa palestiniernas problem.
Som Norge.
26 april 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar