17 mars 2006

Förena er


Hundratusentals fransmän går ut i protester mot högerregeringens nya ungdomslag. Alla stora franska fackförbund och studentorganisationer demonstrerar. Enligt opinionsundersökningar är 60 procent av fransmännen motståndare till lagen, som tar bort anställningstryggheten för unga under 26 år. Enligt de senaste nyheterna vill president Chirac att regeringen ska inleda förhandlingar i frågan.

Fransmännens kamp är vår. Våra svenska borgare förbereder liknande lagar. Om fransmännen lyckas i kampen mot sin egen regering kommer det att gynna även svenska ungdomar. Det kommer att försvåra för den borgerliga alliansen och i synnerhet Maud Olofsson att driva igenom liknande ungdomsfientliga lagar här i Sverige.

Ty så hänger världen ihop i dag. Inom EU och andra internationella organ samverkar högerkrafterna för att pressa tillbaka arbetarnas, tjänstemännens och ungdomarnas rättigheter. De lånar varandras idéer. De samordnar sina aktioner. De hänvisar till varandras förslag.

Vänstern måste svara med samma mynt. Vänstern måste bli minst lika skicklig på att samverka internationellt. Fienden känner inga gränser. Det ska heller inte vänstern göra.

I dag är det internationella samarbetet inom vänstern allt för outvecklat. Det finns ansatser inom Europa som bör understödjas. Ett av dem är det Europeiska vänsterpartiet där flera partier slutit sig samman i fastare former. Ett annat är det parlamentariska samarbetet inom GUE/NGL. Eller New European Left Forum. Det är former för samarbete som måste understödjas. Det kommer att bli allt nödvändigare i framtiden.

Proletärer i alla länder - förena er!

Inga kommentarer: