26 mars 2006

Ett tak för girigheten

Det frestar naturligtvis på balansen i ett samhälle när de rika snabbt blir allt rikare på det övriga samhällets bekostnad. I tv-programmet Agenda i kväll konstaterade vänsterns ledare Lars Ohly att direktörerna i börsbolagen ökat sina löner med 33 procent de senaste två åren. Till detta kommer bonusavtal, fallskärmar och pensionsavtal som gör att vissa aldrig någonsin behöver bekymra sig för sin ekonomi i framtiden.

Denna löneutveckling har också gällt direktörer i statliga företag. Mellan 2001 och 2005 ökade lönerna för verkställande direktörer med över 30 procent.

-Direktörerna i statliga bolag jämför sig med privata storföretag och kräver löner som ofta ligger minst tio gånger högre än en vanlig arbetarlön. Vissa statliga direktörer har 3 miljoner i årsinkomst. Det här är orimligt. Vi riskerar att få ett ännu mer orättvist klassamhälle om den här utvecklingen fortsätter.

Ohly kräver ett lönetak för direktörer inom offentlig sektor.
-Jag tycker inte att någon direktör i ett statligt företag ska tjäna mer än statsministern. Det betyder att direktörerna skulle få svälta sig fram på 118 000 kronor i månaden. Jag tror att de överlever, sa Lars Ohly i Agenda.

Det tror vi också. Det vore välgörande om offentligt finansierad verksamhet kunde gå före i kampen mot girigheten i samhället. Om offentliga företag kunde stå på en fast moraliskt försvarbar grund. Om offentliga företag kunde framstå som alternativ till det snöda vinstintresset i de privata företagen.

Inga kommentarer: