08 mars 2006

Ett rivigt fruntimmer

Så här på internationella kvinnodagen den 8 mars kan vi inte låta bli att dela med oss av tankegångarna hos en kvinnlig socialistisk agitator i den tidiga svenska arbetarrörelsen.

Kata Dalström kommenterade den 11 mars 1898 en artikel i Idun, där en kvinna som representerade det Kata kallade överklasskvinnorörelsen berättade om ett agitationsmöte. Så här skrev Kata:

"Ja, så ser ett möte av arbeterskor ut – i överklassbelysning. Det tycktes som om överklassens kvinnor omöjligt skulle kunna vara i stånd att fatta socialismens innebörd och framför allt som om de vore ur stånd att förstå, att densamma och arbetarrörelsen äro oupplösligt förenade med varandra. Man upphör aldrig att förvåna sig över att socialismen visar sig ’framkalla missnöje’, ’predika hat mellan de olika samhällsklasserna’ och vad det allt heter.

Men är det då icke naturligt, att underklassens män och kvinnor skola bli missnöjda med det nuvarande samhället. Och detta missnöje måste ju finnas först, för att förändringar skola kunna framkallas och detta missnöje hälsa vi därför som det första tecknet till uppvaknande hos underklassen. Men det är socialismens mål, ej blott att ’framkalla missnöje’ utan att leda det individuella missnöjet åt ett och samma sociala håll, skapa en hel stormflod därav, som i sinom tid kan röja undan orsakerna till just detta missnöje, som av överklassen tyckes betraktas som ett blott och bart ’okynne’.

Vi vilja bort från avundsjukans, girighetens och konkurrensens gungfly och hän till ett samhälle, som verkligt vilar på solidaritetens klippgrund. Men för att nå detta mål fordras enigt samarbete mellan alla, kvinnor som män – och under denna kamp få många bland oss offra ro och sinnesfrid."

Källa: Harriet Clayhills bok Kata Dalström i agitationen, utgiven på Arbetarkulturs förlag 1973.


Affisch från 1909.

Kata Dalström om närande och tärande:


"Vi behöver vetenskapsmän, ingenjörer, tekniker, läkare, skollärare och
organisatörer på andens olika områden, lika väl som vi behöver handens arbetare
på alla samhällets olika fält, men vad vi ej behöver i vårt kommunistiska
samhälle - det är alla dessa parasiter som nu lever på räntor och kuponger, dvs
alla dessa som är tärande utan att vara närande."


Grattis alla vänsterkvinnor på internationella kvinnodagen 8 mars! Aktiviteter finns här.

Christer Forsberg har gjort en modern version av Rebellflickan av Joe Hill.

Inga kommentarer: