25 februari 2007

Kommunism på Moderna museet

I Moderna museets permanenta utställning finns en modell av Vladimir Tatlins Monument till den tredje internationalen. Tatlin fick aldrig möjlighet att förverkliga sin futuristiska idé i full skala. Den hade kunnat utmana Eiffeltornet. Men en bild av hans vision finns att beskåda i Stockholm.

Flera av världens främsta vetenskapsmän, konstnärer, arkitekter, kompositörer, fotografer, diktare och sångare var kommunister. Vi har skrivit om flera av dem redan: Pablo Picasso, Oscar Niemeyer, Hanns Eisler, Alexander Rodchenko, Abel Meeropol, Paul Robeson och Woody Guthrie. Fler kommer.

Vi har redan tidigare noterat att Moderna museet är begåvat med ett av Stockholms Leninmonument. Foto-Lasse har dokumenterat ett annat.

Mikael Wiehe har rätt om Kuba

En del borgerliga skribenter har blivit upprörda över att sångaren Mikael Wiehe sjunger på solidaritetsfester för Kuba. Vi skulle bli upprörda om han inte gjorde det.

I fredagens Studio ett debatterade Wiehe med redaktören för Norra Skåne Johan Hammarqvist. Det var en principiellt intressant diskussion. Wiehes främsta argument var att Kuba i jämförelse med andra länder i den region där Kuba ligger hanterat mänskliga rättigheter bättre än andra. Hammarqvist tycker att man ska bortse från jämförelser med andra och betrakta Kuba för sig.

Wiehes andra argument är att Kuba under 40 år utsatts för aggression från världens främsta supermakt, grannen USA. Hammarqvist vill även bortse från sådana småsaker.

Enligt Amnesty International finns det 69 samvetsfångar på Kuba. Det tycker Wiehe är 69 för mycket. Samtidigt konstaterar han att i grannländer har tiotusentals människor dödats. I jämförelse är Kuba därför bättre.

Om vi inte ska jämföra länder utifrån den omgivning de befinner sig i (som Hammarqvist tycker), blir frågan varför Hammarqvist väljer att prata om just Kuba. Varför inte tala om något annat land i regionen - och för sig. Varför just Kuba? Kan det ha att göra med att Bush-regeringen i USA vill att vi ska fokusera på Kuba?

Det är intressant att borgerliga debattörer vill att vi ska bortse från de omständigheter och de sammanhang som länder befinner sig i.

Många människor som bor i regionen uppskattar Kuba. Det hade de aldrig gjort om Kuba varit den "diktaturregim" som Hammarqvist skriver om. Den kubanska revolutionen hade heller aldrig överlevt om den inte medfört något positivt.

I land efter land i Latinamerika vinner vänstern val. Kuba har i detta sammanhang varit en förebild - ett hopp om att en annan värld är möjlig.
-------
Mikael Wiehe om Kuba.
"Wiehe hyllar diktaturen Kuba"

14 februari 2007

Kommunismen

"Även om alla människor inte betraktar kommunismen som sin sak, så betraktar kommunismen alla människor som sin sak."

Bertolt Brecht

11 februari 2007

Den vackraste revolutionära hymnen

Vi tycker att Comandante Carlos Fonseca är den vackraste revolutionära hymnen. Den framförs här av Carlos Mejía Godoy, en av Nicaraguas främsta musiker.

Under den sandinistiska revolutionen i Nicaragua skrev Carlos Mejía Godoy ett stort antal sånger som hyllade revolutionen. Men den vackraste är som sagt Comandante Carlos Fonseca. Den inleds med några ord av revolutionens inrikesminister Tomas Borge som tillsammans med Carlos Fonseca grundade sandiniströrelsen.

Carlos Fonseca dog året före revolutionens seger. Tomas Borge är den ende nu ännu levande grundaren av sandinisterna.

I förra årets val vann sandinisternas Daniel Ortega presidentvalet. Men musikern Carlos Mejía Godoy var vid detta tillfälle en konkurrent till Ortega. Han har varit missnöjd med sandinisternas samarbete med Nicaraguas liberaler. I stället ställde han upp som vice-presidentkandidat för partiet MRS, den sandinistiska förnyelserörelsen, som kom fyra i valet.

-------

Med denna sång firar vi också att Loke - Kultur & Politik länkat till Röda raketer. Vi är många, vi är starka, vi blir fler...

Putin säger ett sanningens ord

Den ryske presidenten Vladimir Putin riktar skarp kritik mot att USA allt mer använder sin militära makt utan stöd av FN.

- USA har överskridit sina nationella gränser på alla sätt, sade han på en säkerhetskonferens i München på lördagen.

USA:s ökade användning av militär makt leder till en ny kapprustning och driver mindre länder till att skaffa sig kärnvapen.

- Det här ger näring åt en kapprustning där länder vill skaffa sig kärnvapen, sade Putin.

Han kritiserade också det robotförsvarssystem som USA vill bygga i Europa och Natos utvidgning.

- Processen med Natos utvidgning har ingenting med modernisering av alliansen att göra eller att trygga säkerheten i Europa. Tvärtom framkallar den en minskning av det ömsesidiga förtroendet, sade Putin.

Varken USA, EU eller Nato har rätt att på egen hand ingripa i krisregioner.

- Den rättmätiga användningen av maktmedel kan endast skötas av FN, det kan inte ersättas av EU eller Nato, sade Putin.

Om robotförsvarssystemet som USA vill bygga i Polen eller Tjeckien sade Putin:

- Jag vill inte anklaga någon för att vara aggressiv, men, det skulle allvarligt förändra maktbalansen och provocera fram ett ospecificerat svar.

- Den balansen kommer att rubbas fullständigt och den ena sidan kommer att ha känslan av fullständig säkerhet och att ha fått fria händer i lokala, och kanske globala, konflikter, sade Putin.

Ryssland har hållit en låg profil i internationella frågor under lång tid. Den ryske presidenten väljer nu att ta bladet från munnen och säger det som alla vet, men få statsledare vågar säga. Och detta inför 40 försvars- och utrikesministrar i München, däribland utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Mikael Odenberg från Sverige.

Putins ord manar till efterföljd.
-------
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter

Foto-Lasse

04 februari 2007

Mer musik

Vi hittade en ny sida med socialistisk musik Marxists.org. Den innehåller en hel del blandade sånger från olika länder och länkar till vidare lyssnande.

Sverige representeras av Arbetets söner i en något märklig midi-version. Men annars finns sånger från England, USA, Italien, Jugoslavien, Kina, Spanien, Kuba med flera.

Här ett smakprov på kubansk musik:
América, te habló de Ernesto från 1972 med Silvio Rodríguez.

Eller varför inte Jugoslaviens nationalsång Hej Sloveni (Hej slaver).

Eller italienska Bandiera rossa.
-------
Bild på en ung Silvio Rodríguez.

Vi ser ljuset

Nu har både Sestrajcic Universum och Vänster - Hanna Löfqvist länkat till Röda raketer.

Det ska vi fira med två gamla godingar: Avante Camarada och Rätten till ett liv i fred.

02 februari 2007

Klimathot mot högerklimatet

Vi läste Financial Times härom veckan. Högerdebattörerna var bekymrade över att högern håller på att tappa greppet om folkopinionen (om de nu någonsin har haft det?):

"Ronald Reagan är död och Margaret Thatcher är ålderssvag. Den ideologiska värld som dessa två ledare skapade försvinner nu bort med dem", skriver tidningen.

"Från 1979 till 2004 vann högern idédebatten i västvärlden. De konservativa vann eftersom de hade rätt i två av den tidens stora frågor: de var för den fria marknaden och emot kommunismen. Men högern befinner sig nu i oordning eftersom den befinner sig på fel sida i de två frågor som dominerar nutida västlig politik: global uppvärmning och Irakkriget."

Nu strör FN salt i högerns sår genom en klimatrapport som entydigt slår fast att klimatförändringarna påverkas av människor. Det är en tes som framförallt president George W Bush förnekat. Vår egen Reinfeldt har visat en liknande inriktning genom att demonstrera ett fullständigt ointresse för frågan. Medan bloggaren Danne Norling ståndaktigt försöker försvara de sista resterna av president Bushs klimatteori.

- Koncentrationen av växthusgaser har aldrig varit så hög som nu och den kommer öka. Det råder ingen tvekan om att det är människan som ligger bakom den här höga koncentrationen, säger Susan Solomon, ordförande för den arbetsgrupp som sammanställt klimatrapporten.

Och i Irak fortsätter kriget som vanligt trots att president Bush förklarade sig som segrare i maj 2003. Det är snart fyra år sedan.

Verkligheten stämmer inte längre överens med högerns ideologiska agenda.
-------
Fler artiklar om klimathotet:
"Grönlandsisen smälter bort snabbare än någon trott"
"Jorden kan bli sex grader varmare - detta seklet"
"FN: Människan bakom global uppvärmning"